Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Kuchnia - laboratorium chemiczne.

Kuchnia - laboratorium chemiczne.

16 stycznia 2018 roku pierwsza część gimnazjalistów klasy drugiej zaprezentowała wyniki realizowanego przez nich projektu gimnazjalnego " Kuchnia - laboratorium chemiczne." Grupę projektową tworzyli:  Bujak Marcin, Dziedzic Martyna, Krawczyk Adrian, Kuśnierz Zofia, Kwaśniowski Piotr, Kwaśniowski Wojciech, Steczko Leon, Wróbel Dominika, a opiekunem była p. Katarzyna Dobrzańska. Na prezentację zostały zaproszone klasy III gimnazjum, VII szkoły podstawowej i pozostała część uczniów klasy II gimnazjum wraz z wychowawczyniami oraz p. dyrektor Halina Pączek.

Pierwsza część to prezentacja na temat dodatków E... w żywności. Uczniowie scharakteryzowali je ze względu na podział i rolę jaką pełnią, omówili ich oddziaływanie na organizm człowieka. Kilka z dodatków E...przedstawili szczegółowo wraz ze wskazaniem w jakich produktach występują. Druga część projektu nawiązywała do wyjazdu grupy na "Małopolską Noc Naukowców 2017" do Krakowa. Uczniowie podzielili się wrażeniami i wiedzą, którą zdobyli uczestnicząc w warsztatach na krakowskich uczelniach. Na Uniwersytecie  Rolniczym imHugona Kołłątaja w Krakowie uczestniczyli w warsztatach pt. "Mikroświat produktów spożywczych", gdzie poznali zastosowania mikroświata i zobaczyli bakterie, drożdże i pleśnie występujące w żywności. Kolejny wykład, który zainspirował grupę projektową do wspólnej zabawy z uczniami szkoły, odbył się na Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie nosił tytuł: „Czy można nas oszukać? Zmysły na straży oceny jakości produktów”.  Podczas wspólnej zabawy uczniowie rozpoznawali podstawowe smaki, ciekawe zapachy oraz przekonali się, że smak produktów nie zawsze odpowiada ich cenie.W trzeciej części uczniowie przygotowali pokaz doświadczeń z jakimi spotykamy się w kuchni, podczas codziennie wykonywanych tam czynności, czy gotowania. Pokazali również, że przyprawy to często odczynniki chemiczne, na których można przeprowadzać ciekawe i widowiskowe doświadczenia. 

Prezentację projektu goście ocenili jako interesującą i pełną ciekawych informacji. Dlatego cała grupa zaliczyła projekt gimnazjalny. Gratulujemy!!!

Data dodania: 2021-11-26 09:26:26
Data edycji: 2021-11-26 09:41:48
Ilość wyświetleń: 290

“Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce się czegoś nauczyć”

Jan Paweł II
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji PublicznejElektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej
Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej